Melodija života

Forum za svu raju koja odluci da se ovdje učlani..družimo se, razgovarajmo, )Pozdrav svima od Belme
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Legenda o El Doradu!

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 884
Join date : 2007-09-03
Location : N.Travnik.

PostSubject: Legenda o El Doradu!   Mon Sep 24, 2007 1:20 pm


Legenda o El Doradu
Jedno od legendarnih mjesta ovoga svijeta koje svakoga očarava smješteno je negdje u južnoj Americi ili tako barem kaže tradicija. Stoljećima su ga ljudi tražili i stotine ljudskih života je izgubljeno u njegovom snu.

Njihova ih je neugasiva žeđ i požuda za zlatom tjerala u otkrivanje i pogibelj. No sve što nas danas zapravo zanima nije zlato i malo je drugačije prirode, nešto što se u toj legendi krije. Nešto mistično, mitsko, magićno… «Nalazi se na otoku usred slanog jezera ćije je dno zlatno.

U sredini otoka nalazi se hram posvećen Suncu. Zidovi, krovovi, fontane, alati … sve je tamo od suhog zlata.» Ovakvi nam opisi zlatnog grada daje Belalcazar bojnik pod komandom španjolskog osvajača Francisca Pizarra a nakon njega isti takav opis dobivamo i od španjolskog povjesničara Francisca Lopeza. Grad koji su njegovi starosjedioci isto tako nazivali Manoa, prozvan je tako, El Dorado. Opis El Dorada utemeljen je na legendama Inka koje su španjolski conquestadores prenjeli iz Amerike.

Među tim legendama nalazimo na legendu kralja božanskog porijekla, legendu Muisca naroda (o narodu koji je nastanjivao predio današnje Bogote'). Prva legenda priča o kralju kojega su definirali kao sam sin boga sunca koji je živio u zlatnom dvorcu u koji nije mogla prodrijeti vanjska svijetlost.

«Njegov je donji dio lica bilo pokriveno zlatnom maskom a mogao se pokazati podanicima samo jednom na godinu.» Dok druga legenda priča o ceremoniji ustoličenja prijestolonasljednika. «Kada je sunce došlo u svoj zenit, posut zlatnim prahom, morao je uroniti tijelo u vode rijeke Guadavita dok njegovi su podanici u istu rijeku bacali zlatan alat.

» Ove su se legende vrlo vjerojatno iskrivile prepričavanjem sve do kreiranja mita o El Doradu. Tako da se počevši od 1529 g. rodila zlatna groznica u potrazi za tim mitskim gradom, i mnoge su ekspedicije kretale u potragu za njim sve do današnjih dana. Prije otprilike godinu dana antropolog Mario Polia identificirao je ElDorado u Paititiu, gradu civilizacije Inka. Paititi je, kako se može pročitati u jednom antiknom dokumentu, otkriven u 16. stoljeću.

Otkrili su ga misionari Isusovaćkog reda i opisali ga kao grad prekriven zlatom i optočen dragim kamenjem. Ipak, nitko nikada nije doznao točnu poziciju grada. Kaže se da je Vatikan izbrisao svaki najmanji trag o njemu da bi izbjegao opasnu «zlatnu groznicu».

Današnji moderni povjesničari su zapravo skoro svi suglasni da je ElDorado izmišljen pohlepom španjolskih conquestadoresa, iako misterij koji ga okružuje ostaje još uvijek fascinantan i privlačan.

Back to top Go down
View user profile http://melodija.forumotion.com
 
Legenda o El Doradu!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Legenda Indonesia - Indonesian Legends

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Melodija života :: Misterije-
Jump to: