Melodija života

Forum za svu raju koja odluci da se ovdje učlani..družimo se, razgovarajmo, )Pozdrav svima od Belme
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share
 

 Zasto citati price maloj djeci!?

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 884
Join date : 2007-09-03
Location : N.Travnik.

Zasto citati price maloj djeci!? Empty
PostSubject: Zasto citati price maloj djeci!?   Zasto citati price maloj djeci!? Icon_minitimeMon Sep 10, 2007 12:56 pm

Zasto citati price maloj djeci!? Dijeteiknjigapk6

Zašto čitati priče maloj djeci!?

• Redovito čitanje priča vodi do dobrog govornika materinjeg jezika. Dijete usvaja kulturu čitanja knjiga, ali i kulturu slušanja, a to će biti vrlo korisno kada krene u školu. Roditelji su prvi učitelji svojoj...

djeci i imaju veliki utjecaj na razvoj jezičnih sposobnosti svoga djeteta, kao i na razvoj i usvajanje vještina čitanja. Čitanje je vještina koja se dugo razvija, zapravo usvajanje te vještine počinje još dok su djeca vrlo mala. Čim djeca čuju jezik, počelo je njihovo usmjeravanje prema pismenosti.

Osnova čitanja je jezik, a da bi ta osnova bila dobro razvijena potrebno je što više razgovarati sa djecom. Zato razgovarajte sa djecom o svakodnevnim radnjama i aktivnostima, slušajte ih i budite aktivni sudionik u međusobnoj komunikaciji.

Knjige sa slikama namijenjene maloj djeci privlače pažnju djeteta i pomažu da dijete poveže značenje teksta sa knjigom. Slikovnice imaju veliki utjecaj na razvoj djetetove mašte i razvijaju kreativnost. Osim toga dijete čuje iste riječi, rečenice i fraze, a to utječe na usvajanje pravila materinjeg jezika, dijete uči koristiti riječi na pravilan način i u pravilnom kontekstu.

Redovito čitanje priča vodi do dobrog govornika materinjeg jezika. Vrlo brzi razvoj i mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju (tko?, što?, gdje?, kako?) pružaju mnogo prilika da roditelji upotrijebe knjige kako bi pomogli djeci da postave pitanja i odgovore na njih.

Dok djeci čitaju knjige, roditelji mogu postavljati pitanja koja će djetetu pomoći da uvježba novo što uči ('Kako kaže krava?'), da nauče nešto o uzroku i posljedici ('Što će se dogoditi?'), te razviju vještine razvrstavanja i organiziranja.

Dijete usvaja kulturu čitanja knjiga ali i kulturu slušanja, a to će biti vrlo korisno kada krene u školu. Istraživanja pokazuju da djeca koja tijekom prvih godina života čuju mnogo riječi i koja su aktivno uključena u komunikaciju imaju bolje rezultate na testovima znanja i vještina u osnovnoj školi nego djeca koja nisu bila tako bogato izložena jeziku.
Back to top Go down
View user profile http://melodija.forumotion.com
zvrckaPosts : 33
Join date : 2009-12-16
Location : SLOVENIJA

Zasto citati price maloj djeci!? Empty
PostSubject: Re: Zasto citati price maloj djeci!?   Zasto citati price maloj djeci!? Icon_minitimeTue Dec 22, 2009 2:11 pm

Djeci do tri godine čitaju se slikovnice u kojima su velike i jasne slike a sadržaj jednostavan. Slikovnice za najmlađu djecu trebaju biti čvrste, bez oštrih rubova, boja treba biti neotrovna, jer djeca te dobi ispituju svijet opipom, a slikovnice proučavaju na način da ih stavljaju u usta. U trećoj i četvrtoj godini slikovnice postaju sve složenije. Djeca te dobi vole priče koje govore o životinjama, zbivanjima u okolini. Zanimljive su im priče jednostavnog zapleta, počinju pokazivati interes za različite postupke u određenim situacijama. Počinju razlikovati dobro od zla, poželjno od nepoželjnog. U starijoj predškolskoj dobi djeca pokazuju zanimanje za složenije priče o ljudima i prirodi bliskih i dalekih krajeva, bajke i basne. Dobne granice nisu strogo određene. Za što će dijete biti zainteresirano ovisi i o bogatstvu iskustva koje ima. flower flower
Back to top Go down
View user profile
 
Zasto citati price maloj djeci!?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» FS: 1996 Cadillac Fleetwood Brougham $1,800.00
» 1995 1A2 Caprice Wagon for sale- $1,200.00 PICS N PRICE DROP
» Passive Pre Amp
» .049 Medallion from EBay
» tether cars

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Melodija života :: Zanimljivosti-
Jump to: