Melodija života

Forum za svu raju koja odluci da se ovdje učlani..družimo se, razgovarajmo, )Pozdrav svima od Belme
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Rak dojke!

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 884
Join date : 2007-09-03
Location : N.Travnik.

PostSubject: Rak dojke!   Tue Nov 13, 2007 4:01 am

[b]
Uzroci pojave raka dojke, na žalost, još nisu poznati. Međutim, čini se da su nasljedni faktori i stil života od presudne važnosti za njegovu pojavu, Tako je veća mogućnost obolijevanja kod žena koje su u izravnom srodstvu s oboljelim članovima obitelji (po majčinoj liniji). Zapravo, pojedini geni su odgovorni za povećanu pojavu raka dojke u žena nositelja gena.

Povećani rizik pojave raka povezan je s nezdravim stilom života, s nedovoljnim kretanjem i nezdravom prehranom (višak masnoća i šećera, brza hrana) koji neumoljivo vode k pretilosti, pušenjem i pretjeranom konzumacijom alkohola.

Zasad nije znanstveno utvrđena izravna veza nastanka raka dojke s preuranjenom prvom menstruacijom (nakon 55. godine), zamjenskom hormonalnom terapijom u vrijeme klimakterija ili kasnog prvog porođaja (nakon 35. godine).
Back to top Go down
View user profile http://melodija.forumotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 884
Join date : 2007-09-03
Location : N.Travnik.

PostSubject: Re: Rak dojke!   Tue Nov 13, 2007 4:23 am

[b]SAMOPREGLED:

Dobra je navika, svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa, uvijek na isti i uobičajeni način, obaviti samoopipavanje dojki. Time se, s vremenom, postiže spoznaja o normalnom tkivu dojke, te u slučaju pojavljivanja nepravilnosti tkiva ili tumora, doista se rano i na vrijeme može otkriti eventualni karcinom dojke.


Važnost samopregleda dojke je u upoznavanju građe zdrave dojke. Redovitim pregledima žena će naučiti kakva je građa dojke pod prstima tako da će lako prepoznati promjene u smislu bolesti.


Samopregled dojke vršite na slijedeći način:

Svucite se do pojasa, stanite pred ogledalo i promatrajte svoje dojke tražeći bilo kakvu promjenu u veličini. položaju ili obliku. U 40% žena dojke nisu u istoj visini grudi niti jednako velike.


Podignite ruke iznad glave i promatrajte dojke iz svih položaja. Pogledajte da li ima bilo kakvih promjena od prošlog mjeseca. Zatim lezite, a mali jastuk ili složeni ručnik stavite pod lijevu lopaticu. U tom se položaju dojka rastegne jednoliko i time se olakša kontrola. Zatim stavite lijevu ruku pod glavu a desnom pretražujte lijevu dojku. Prste držite zajedno ispružene, ali ne ukočene. Na ovaj način najlakše ćete osjetiti bilo kakvu kvržicu ili odebljanje u dojci.


Zamislite dojku kao krug podijeljen na četiri dijela. Ponajprije pogledajte gornju unutrašnju četvrtinu dojke.


Zatim, kao na slici, pregledajte donju unutrašnju četvrtinu dojke. Ruka je i dalje iznad glave.


Sada položite lijevu ruku uz bedro i pretražite donju vanjsku četvrtinu grudi.


Posljednju pogledjate gornju vanjsku četvrtinu dojke, gdje si najčešće promjene u dojkama.


Završite pregled opipavanjem područja pazušne jame.

Da ispitate desnu dojku podmetnite ručnik ili jastuk pod desnu lopaticu, a desnu ruku stavite pod glavu. Lijevom rukom radite isto što ste prije radili desnom, ali spustite desnu ruku uz bedro prije nego što započnete kontrolirati vanjsku stranu dojke.

ETO DRAGE CURE,ZENE,PA SAD KONTROLISITE SE.
Back to top Go down
View user profile http://melodija.forumotion.com
 
Rak dojke!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Melodija života :: Ljepota&Zdravlje-
Jump to: